Uanset om du er landmand, gartner eller bare en person, der kan lide at holde en grøn græsplæne, er der stor sandsynlighed for, at du har brugt gødning på et tidspunkt. Men hvad er gødning egentlig? Og hvordan virker det? I dette blogindlæg vil vi besvare disse spørgsmål og meget mere, mens vi udforsker alt det, du har brug for at vide om gødning.

Hvad er gødning?
Gødning er ganske enkelt ethvert materiale, der tilsættes jorden for at tilføre et eller flere plantenæringsstoffer, der er vigtige for planternes vækst. Disse næringsstoffer kan stamme fra organiske kilder, f.eks. kompost eller gødning, eller fra uorganiske kilder, f.eks. kaliumsulfat eller ammoniumnitrat. Gødninger kan også være en blanding af både organiske og uorganiske materialer.

Hvordan virker gødning?
De fleste jordtyper indeholder naturligt alle de plantenæringsstoffer, der er nødvendige for plantevækst. Disse næringsstoffer er dog ofte til stede i meget lave koncentrationer og er måske ikke umiddelbart tilgængelige for planterne på grund af faktorer som jordtype, pH-værdi og temperatur. Gødning tilfører disse vigtige næringsstoffer i en form, som planterne let kan optage og bruge til vækst.

Anvendelse af gødning i jorden har også den virkning, at antallet af gavnlige mikrober i jorden øges. Disse mikrober hjælper med at nedbryde organisk materiale og gør næringsstofferne mere tilgængelige for planterne. Desuden forbedrer de drænet og den vandholdende evne, øger modstandsdygtigheden over for sygdomme og fremmer generelt en sundere plantevækst.

Typer af gødning
Der findes mange forskellige typer gødning på markedet i dag. Hvilken type du vælger, afhænger af dine behov og mål. Hvis du f.eks. ønsker at øge væksten i din grøntsagshave, skal du bruge en gødning med et højt kvælstofindhold. Hvis du på den anden side forsøger at fremme blomstringen af dine blomster, skal du bruge en gødning med et højt fosforindhold. Her er nogle almindelige gødningstyper

Organisk gødning: Disse gødninger er fremstillet af naturlige materialer som f.eks. komposteret gødning eller benmel. De frigiver næringsstoffer langsomt over tid, så de skal anvendes hyppigere end kunstgødning. De forbedrer dog jordstrukturen og jordkvaliteten med tiden og er mindre tilbøjelige til at brænde planterne end kunstgødning. Man kan med fordel læse om npk gødning.

Kemiske gødninger: Disse gødninger er fremstillet af syntetiske materialer som f.eks. ammoniumnitrat eller urinstof. De frigiver næringsstoffer hurtigt og skal derfor udbringes sjældnere end organiske gødninger. De kan dog skade sarte planterødder og bør anvendes med forsigtighed.

Gødning er ethvert materiale, der tilsættes jorden for at tilføre et eller flere plantenæringsstoffer, som er vigtige for væksten. Det kan stamme fra organiske eller uorganiske kilder – eller en blanding af begge dele – og ved at tilføre det til jorden øges antallet af gavnlige mikrober i jorden. Der findes mange forskellige typer gødning på markedet i dag; hvilken type du vælger, afhænger af dine behov og mål.

Comments are closed.