At træne muskler er en videnskab, og som enhver videnskab har den sit eget sprog. Udtryk som “rep” og “sæt” er almindelige i træningscentret, men for den uindviede kan de lige så godt være sludder. Så før vi går ind i detaljerne om, hvordan man træner muskler, skal vi tage et hurtigt kig på nogle af de mest almindelige udtryk, du hører i vægtlokalet.

Rep: En rep er en komplet gentagelse af en bevægelse. Så hvis du laver en biceps curl, er det fra start til slut én rep.

Set: Et sæt er et antal gentagelser, som du udfører efter hinanden. Så hvis du laver seks gentagelser af curls, er det ét sæt.

Volumen: Volumen: Volumen henviser til det samlede antal sæt og reps, som du laver i en given træning. Så hvis du laver tre sæt med otte reps hver, er din volumen for den pågældende træning 24 reps.

Intensitet: Intensitet: Intensitet: Intensitet er et mål for, hvor hårdt du arbejder med dine muskler. Jo højere intensitet, jo sværere er træningen, og jo mere muskelvækst kan du forvente.

Nu hvor vi har fået de grundlæggende ting af vejen, skal vi se på, hvordan du rent faktisk træner dine muskler. Der findes snesevis af forskellige øvelser og hundredvis af mulige kombinationer, så det ville være umuligt at dække dem alle i denne artikel. Men her er nogle generelle retningslinjer, der kan hjælpe dig i gang.

Når det kommer til muskelopbygning, er der to hovedfaktorer at tage hensyn til: intensitet og volumen. Du skal løfte tunge vægte med lave gentagelser for at opnå høj intensitet, og du skal lave nok sæt og gentagelser for at skabe en betydelig volumen. De fleste mennesker finder, at 3-4 sæt med 8-10 reps er ideelt for muskelvækst.

Men glem ikke intensiteten! Du skal presse dig selv under hvert eneste sæt, hvis du ønsker at se resultater. Du skal ikke bare gå igennem bevægelserne; læg alt hvad du har i hver rep! Og husk at fokusere på kvalitet frem for kvantitet; langsomme og kontrollerede bevægelser er altid bedre end hurtige og sjuskede bevægelser.

Comments are closed.